вівторок, 7 березня 2017 р.

2 березня - 135 років від дня народження українського письменника Архипа Тесленка

Архип Тесленко – чи не наймолодший з-поміж українських письменників, яких називають класиками.
Проживши коротке життя – лише 29 років — письменник залишив творчу спадщину, яка становить яскраву сторінку нашої літератури.
Варто зазначити, що Тесленко, мабуть, чи не найтрагічніший серед українських письменників. І не лише тому, що трагічним за своєю сутттю було саме його життя, а й тому, що в центрі його творчості неодмінно перебувала трагедія «маленької» людини, якій немає на що сподіватись у морі жорстокості й безправ’я.
Неповторна манера письма, глибоке знання і творче осмислення прпедмету творчості було помічене критиками ще за життя автора. Його твори тричі перевидавалися на початку минулого століття; 1928р. та 1956р. вийшли друком видання «Повне зібрання творів» та книга «Твори». Прозові, драматичні та поетичні твори й листи Тесленка були видані в Україні 2012 року.
У Лохвиці та Харківцях встановлено пам’ятники Архипові Тесленку, в рідному селі працює його літературно-меморіальний музей. У Києві, на вул. Петлюри,8, де впродовж 1905-09 рр. мешкав письменник, відкрито меморіальну дошку.
А головне – вдячним нащадкам залишилася творчість Тесленка, сповнена вщерть співчутливої любові до простої української людини.


Немає коментарів:

Дописати коментар