понеділок, 25 лютого 2019 р.

Міжнародний день рідної мови



21 лютого світова спільнота відзначає Міжнародний день рідної мови. До цієї дати  для вас найцікавіші факти про нашу рідну українську мову.

1. Відповідно до даних Національної Академії Наук України, сучасна українська мова містить приблизно 256 тисяч слів. За лексичним запасом українська є найбільш спорідненою з білоруською – 84% спільної лексики, польською – 70% і сербською – 68% . А от з російською – 62%.

2. Не відомо точно, коли зародилася українська мова. Але однозначно раніше за російську, німецьку, турецьку та ін. За даними вченого Василя Кобилюха, українська мова сформувалася ще в Х-IV тисячоліттях до нашої ери і походить зі санскриту.

3. Українська мова тісно пов’язана зі старослов’янською – спільною мовою предків всіх сучасних слов’ян, і так само як санскрит, є мовою, найближчою до спільної мови перших індоєвропейців (арійців). В українській мові є багато слів, які майже ідентичні словам у санскриті: "повітря", "кохати", "кінь", "дерево", "вогонь"...

4. Перша згадка про українські слова датована 448 роком. Візантійський історик Пріск Панійський перебував у таборі вождя гунів Аттіли на території сучасної України і записав у своєму нотатнику слова "мед" і "страва".

5. Українську мову в різні історичні періоди називали по-різному: проста, руська, русинська, козацька... Історично найуживанішою назвою української мови до середини XIX століття була назва "руська мова".

6. На відміну від решти східнослов’янських мова, іменник в українській має 7 відмінків. Вирізняє нас кличний відмінок, який існує також в латині, грецькій та санскритській граматиках.

7. В українській мові найбільша кількість слів починається на літеру "П". Найменш уживана літера алфавіту – "Ф", її вживають переважно в запозичених словах.

8. В українському алфавіті існує два варіанти букви "г". Знак, відповідний російській букві Гг, означає "південноруське хе". Знак у вигляді літери Ґґ означає "звичайне російське ге" (зустрічається виключно в запозичених словах). Букву Ґґ почали масово використовувати тільки в 1990-ті роки.

9. У "Короткому словнику синонімів української мови", де зібрано 4279 синонімічних рядів, найбільше синонімів має слово "бити" – аж 45! Широкий синонімічний діапазон навіть в іменників. Так, слово "горизонт" має 12 синонімів: обрій, небозвід, небосхил, крайнебо, круговид, кругозір, кругогляд, виднокруг, видноколо, виднокрай, небокрай, овид.


За матеріалами інтернет-видань

Книжкова виставка 



Немає коментарів:

Дописати коментар